Min varukorg

5 april, 2022

Hur använder man en blomsterfakir?

Påskblommor i blomsterfakir

Blomsterfakiren är ett kreativt och användbart verktyg för den som vill göra ett enkelt och unikt blomsterarrangemang.

Vad är en blomsterfakir?

Blomsterfakiren kallas ibland bara för fakir, eller för kenzan. Det är tung platta i metall med täta vassa piggar på. Fakiren är tung så att den ska kunna vara en bra motvikt för många stjälkar och grenar. Fakiren används för att skapa blomsterarrangemang genom att sticka fast färska eller torkade grenar. Blomsterfakiren kan användas med eller utan vatten, i botten av en vas för att skapa stadga åt spretiga stjälkar, eller på ett vackert fat för att ge en svävande effekt till din bukett.

Härlig vårbukett arrangerad i fakir. Blommorna i arrangemanget är bland annat magnolia, ranunkel och scabiosa.

hur använder man en blomsterfakir?

  • Placera fakiren i ett fat, i botten av en vas eller urna, eller varför inte direkt på bordet?
  • Klipp dina stjälkar till önskad längd med ett rakt snitt. Variera längden på stjälkarna för att skapa dynamik i arrangemanget.
  • Tryck ned din stjälk direkt på en pigg, eller mellan dem. Glöm inte att det går att sätta stjälkarna i en vinkel utåt också, du behöver inte sätta alla rakt ned.
  • Vill du göra ett stort arrangemang med många stjälkar? Börja då i mitten av fakiren så att du enkelt kommer åt att fylla på utåt kanterna sedan.
  • Väldigt tunna stjälkar, av t.ex. torkade blommor, är för smala för att monteras i fakiren. Dem kan man försöka kila fast bredvid en tjockare stjälk, eller tejpa den diskret tillsammans med en annan stjälk.
  • Ska ditt arrangemang stå på ett bord? Rotera då blomsterfakiren under tiden du arrangerar så du ser hur arrangemanget ser ut från alla håll.
  • Fyll på med vatten om du har färska snittblommor i fakiren. Glöm inte att fylla på vatten ofta.

hur rengör man en blomsterfakir?

Det är väldigt viktigt att rengöra din blomsterfakir noggrant efter användning. Bakterier från vissnade stjälkar som sitter kvar på blomsterfakiren kommer annars förminska livslängden på dina nya blommor du sätter i fakiren. Hur rengör man då en blomsterfakir? Enkelt! Diska den i varmt vatten och diskmedel. Använd en vanlig diskborste i plast för att skrubba noggrant mellan stålpiggarna. Skölj av och låt torka.

Arrangemang i blomsterfakir
Eterneller och vaxblomma samsas med en yvig stjälk av ruscus i detta eleganta arrangemang

Ska jag välja en stor eller en liten blomsterfakir?

I vårt sortiment har vi två olika storlekar på blomsterfakiren. Den ena är 7 centimeter och den andra är 4 centimeter? Hur vet man då vilken storlek man ska välja? Den stora blomsterfakiren passar dig som vill arrangera blombuketter med din fakir. På den får det plats många stjälkar. Eftersom den är lite tyngre så passar den också bra för dig som vill fästa en större tyngre gren i fakiren. Den mindre fakiren som är 4 centimeter riskerar att tippa om man försöker sätta en tung gren i den, men passar utmärkt för den som vill ha en lite mer minimalistisk look med några få utvalda stjälkar eller kvistar.

Ett härligt påskarrangemang i blomsterfakir. I detta arrangemang samsas olika narcisser tillsammans med björkris.
Vårarrangemang i fakir med julros och torkad fröställning från buskpion

Blomsterfakirens ursprung – Ikebana

Blomsterfakiren har sitt ursprung i den japanska hantverkskonsten Ikebana. Vare sig du väljer att anamma Ikebanas tankesätt om att arrangera blommor under meditation eller om du bara vill få dina blommor att stå stadigare, är blomsterfakiren ett spännande och dekorativt verktyg att jobba med. Inom Ikebana använder man ibland en blomsterfakir, men urpsrungligen så arrangerar man blommor och grenar direkt i ett fat genom att låsa fast dem i varandra. Ikebana är en anrik tradition som tar år att bemästra, men fascinerar och engagerar människor över hela världen.